Objevujeme sebe
Prázdninové dívčí ARTE a sebepoznání 2017 - pro dívky od 6 let

Každým tvořivým počinem v našem ARTE se vydáváme na objevitelskou cestu, která nám připomíná nás.
Vše to, co máme uvnitř schované, nepojmenované a neuvědomované postupně vychází do našeho tvůrčího počinu a máme možnost prožívat setkání se vším, co jsme my.
Vzájemnou komunikací mezi sebou navzájem, vzájemným sdílením si uvědomujeme obsah svého intuitivního počinu na téma, které vyplynulo ze skupiny samotné.
Obracením se k tomu, co máme rády, co nás obklopuje, čemu dáváme přednost, podle toho, jaké jsou naše oblíbené předměty, obrázky, činnosti si postupně může každá z nás uvědomovat, jaké jsme uvnitř sebe, co upřednostňujeme a jak toto vše uplatňujeme ve svém čase a vytváříme ze svých směrů možnosti tvorby a další příležitosti k rozvíjení toho, co nám je blízké.
Mnoho z nás dospělých tyto své priority hledá v dospělém věku a nebo na ně nemáme čas.
Proto považuji tento druh sebeuvědomování u dětí spojené se zábavou za velmi přínosný a nadčasový, protože umožňuje dětem již v útlém věku začít se zabývat chápáním sebe a svých možností a hlavně tyto zuvědomělé možnosti mohou dále rozvíjet a naplňovat.
Den po dni jsme v celém prázdninovém týdnu přidávaly k tématu své víly další obrazy ze své vnitřní představivosti. Na téma víly jsme postupně navazovaly i oknem do jejího světa. Uplatněním krásně barevných látek, šitím šatů či jiných detailů, dekorováním okna, jsme vytvořily z obyčejných výkresů jakýsi třetí rozměr, který nás posunul právě do jakési už skutečné realizace tvorby představ a zhmotňování.
Každé děvče se takto vidí při čtení pohádky o vílách, princeznách a možná i v normálním všedním životě, akorát nemáme čas a příležitosti na svou dívku a představy myslet.
Dalším rozměrem pro přenesení sebe samých do dívčího světa nám byl tanec. S velkými ladnými bílými šátky jsme si užívaly Eviččinou choreografii valčíku na pohádkovou melodii a na našich stránkách http://www.rozpuk.com/…/prazdninove-arte-a-sebepoz…/valcik-/ se můžete podívat na video, které zachycuje náš společný tanec a atmosféru.
Rovněž v naši galerii najdete bohatší obrazový dokument podle témat, který zachycuje výtvarné počiny, které jsme si slovně rozebíraly, hledaly jsme slovní vyjádření, ba dokonce i příběh a také jsme se pozastavovaly nad tím, zda tento příběh v kresbě nesouvisí také s námi.
Vždy jsme se ve skupině dívaly, co jsme nakreslily, hovořily jsme o svých pocitech, představách a propojovaly se svou osobností, se svou vnímavostí a vědomostí.
Mnoho z toho, co jsme nakreslily, třeba potlačujeme, nebo už dávno o sobě někde v skrytu duše víme, ale kresbou a tvůrčí práci na celém projektu jsme se v tomto vědění usadily, jako na pomyslném trůnu.
Samozřejmě se vyvíjíme, zrajeme, děti rostou a staré opouští, jako dospělí, ale každým prožitým a uvědomělým obsahem nezapomenou a my také s Evičkou nezapomeneme. Jednak na vlastní obrazy a jejich poselství, ale i na všechny děti a jejich krásnou dívčí tvorbu, která přitahuje oči a má svou duši.
Děkuji všem rodičům i dětem za váš zájem o mou nabídku pojetí intuitivní arteterapie, která nejenom povznáší, ale opravdu i léčí. Pomáhá najít toho největšího vnitřního léčitele a tím jsme my samy.
Za kroužek Arteterapie a rozvoje tvořivosti ve Velké Polomi– pro dívky, které se chtějí rozvíjet kresbou, keramikou, tvůrčím psaním a pohybem. (více na www.rozpuk.com)
Ing. Dana Skokanová

P7282982.JPG P7282973.JPG P7282959.JPG P7242824.JPG

© ART MAWU 2014